Branislav Uskokovic

Arhitektura

Blog Post New Entry

Ovaj deo sajta bice namenjen arhitekturi,zabavi, novostima u sferi dizajna,IT desavanja i svemu onome sto se meni ucini zanimljivim a pozelim da podelim sa posetiocima ovog sajta.

view:  full / summary

Modularne forme od papira

Posted by Branislav on July 14, 2011 at 2:34 PM Comments comments (0)

Modularne forme od papira autora Richard Sweeney-a jako interesantnih oblika.

Pogledajte slike i procitajte tekst na linku:http://design.org/blog/modular-forms-paper-richard-sweeney

Novi Hard disc sa podrskom za usb 3.0

Posted by Branislav on July 14, 2011 at 2:30 PM Comments comments (0)

Green House je obelodanila novo portabl skladišteno rešenje, GH-SSDE-U3A seriju solid state drive-.ova koja koristi čvrsto metalno kućište, poseduje USB 3.0 interfejs, i obezbeđuje brzine čitanja i pisanja od 220MB/s i 180MB/s respektivno. Dimenzije nastupajućeg drive-a su 79 x 137.5 x 12.5 mm dok je njegova težina 141gram. Drive je izgrađen korišćenjem multi level cell NAND flash memorijskih čipova i isporučuje se sa jednogodišnjom garancijom. Model GH-SSDE –U3A će postati dostupan u Japanu na kraju ovog meseca u kapacitetima od 64, 128 i 256GB.


Preuzet tekst sa sajta IT svet

Link ka teskstu:http://www.itsvet.com/arhiva/2011-07-14#38285

Samsung Galaxy S II-test

Posted by Branislav on July 14, 2011 at 2:24 PM Comments comments (0)

Sjajan telefon....

Niko nije mogao da predvidi uspeh modela Galaxy S, a on je postigao fenomenalnu prodaju. Ovaj model je bez ikakve sumnje najprodavaniji uređaj koji je povećao udeo kada je u pitanju tržište Android telefona, ali je takođe doneo i određene probleme kompaniji Samsung. Niko nije očekivao tako veliki uspeh i, shodno tome, niko nije očekivao da će potražnja za njim biti tako velika. Kompanija je donekle izneverila nedostatkom Super AMOLED ekrana, nedostatka koji nije obezbedio veliku prodaju: potražnja za modelom je visoka, ali na mnogim tržištima jednostavno nema dovoljno jedinica. Jedno od rešenja na koje se odlučila kompanija Samsung jeste da predstavi jeftiniju verziju Galaxy S i9003 modela koji koristi SuperClear TFT ekran. Ovaj ekran je lošiji nego SuperAMOLED po svakom pitanju ali je i dalje jedan od najboljih ekrana na tržištu. Pored toga, i9003 sa minimalnom količinom memorije košta značajno manje nego Galaxy S a taj jaz u ceni će se još više povećavati. Ovo je odlično rešenje koje će nastaviti da iskorišćava popularnost modela Galaxy S.

Nakon CES-a na kojem je NVIDIA predstavila svoje prve Tegra2 bazirane modele među kojima su LG Optimus 2x, Motorola Atrix 4G, Motorola DROID Bionic pojavilo se pitanje kako će Samsung odgovoriti na sve to? Čini se da su dual core procesori postali obavezni za vrhunske modele, što je odličan marketinški potez, mada nema praktične potrebe za njima budući da nema odgovarajućeg softvera niti igara te da je povećanje performansi u okviru regularnih aplikacija beznačajno. Ipak, ni Samsung tokom održavanja CES-a nikada nije pomenuo takve planove. Razlog za to je što je kompanija želela da minimizuje jaz između najavljivanja proizvođa i aktuelne prodaje da bi omogućila potencijalnim kupcima da dobiju proizvod isto kada i konkurencija.

Da li Samsung očekuje od novog vodećeg proizvoda da postigne uspeh? Bez sumnje, da i ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi mislili da u tome neće uspeti. Imajući u vidu prodaju koja je zabeležio prethodni model, sigurno je da će ovaj model kreirati sopstveno tržište. Poseduje nekoliko jedinstvenih karakteristika koje nisu dostupne kod konkurentskih modela. Prvo, to je vrsta ekrana. Novi izraz SuperAMOLED+ označava unapređenu varijantu prethodnog modela, onoga koji još uvek nije zastareo a konkurencija nema odgovarajućeg naslednika. Iako nema očigledne potrebe za time, ekran je postao značajna privilegija vodećih Samsung modela, jedna od prednosti. Meni se lično dopada što ekran modela Galaxy S nije toliko oštar kao ekran iPhone uređaja ali su slova malo mutna. Novi SuperAMOLED+ je oštriji, nije tako dobar kao ekran iPhone uređaja, ali je bolji nego onaj koji poseduje Galaxy S.

 

Kompletan teks i ceo test ovog telefona procitajte na sajtu Mobilni svet...

Tekst preuzet sa istoimenog sajta mobilnisvet

Link ka testu:http://www.mobilnisvet.com/mobilni-test/2889/Samsung/I9100-Galaxy-S-II-16GB

Beogradska arhitektura u Becu

Posted by Branislav on July 14, 2011 at 2:19 PM Comments comments (0)

Izložbu organizuje osiguravajuća kuća “Vienna Insurance Group” u svom izložbenom prostoru u tornju “Ring”.

 

Tema izložbe je dvomilionska metropola Beograd koja, kako navode organizatori, krije brojna neotkrivena arhitektonska blaga.

 

Ova izložba je jedna u nizu izložbi pod nazivom „Arhitektura u tornju Ring“ u organizaciji bečke osiguravajuće grupacije koja pokušava na osnovu nekoliko najboljih primera klasične moderne da istakne građevinske vrhunce proteklih decenija od kraja Drugog svetskog rata.

 

Izložba će prikazati najvažnije građevine tih realizovanih „trenutaka arhitekture“ koje svojom celinom čine impozantno arhitektonsko bogatstvo Beograda.

 

Najvažniju ulogu u širenju ideja savremene arhitekture tokom '20-tih i '30-tih godina prošlog veka igrala je „grupa arhitekata modernog pravca“ koja je 1928. godine osnovana od strane Branislava Kojića (stambena zgrada „Dr. Dragutin Ðurić“ iz 1933. godine), Milana Zlokovića, Jana Dubovija i Dušana Babića.

Geneks kula Od '30-tih do '60-tih godina u klasične predstavnike pored pomenutih ubraja se i Dragiša Brašovan (Zgrada vazduhoplovstva, Štamparija). Beogradske građevine Milana Zlokovića, koji je svojim radom u najvećoj meri uticao na arhitekturu grada u periodu između dva svetska rata, su deo izvanrednih „momenata arhitekture“ i kao i dalje postojani i pristupačni primeri imaju još uvek značajnu ulogu (Dečija klinika: projektni plan izrađen 1933. godine, sopstvena stambena kuća iz 1928; zgrada Centrale FIAT-a u Beogradu iz 1940.)

 

Ličnost koja je obeležila oba „perioda“ i tako postala najznačajniji uzor u arhitekturi Beograda je Nikola Dobrović.

 

Zgrada bivšeg Generalštaba je sagrađena na osnovu njegovog nacrta i ne samo da predstavlja njegov jedini projekat realizovan u Beogradu već i njegovo glavno delo.

 

Veliki i skupi projekti koji su realizovani tokom '50-tih i '60-tih godina su među ostalima razvoj novog dela grada, Novi Beograd, i moderna zdanja u gradu kao na primer Urbanistički zavod.

 

Među najznačajnije predstavnike generacije koja sledi „osnivače moderne“ spadaju Mihajlo Mitrović, danas 89-godišnji doajen arhitektonske scene (stambena zgrada u centru grada iz 1964., Geneks kula iz 1970-1980), nedavno preminuli Bogdan Bogdanović, Aleksej Brkić i Ivan Antić (Muzej savremene umetnosti iz 1965).

 

Dve generacije arhitektonskih stvaralaca koje u osnovi i danas deluju pre svega obuhvataju Branislava Mitrovića kao najuticajnijeg koji ujedno radi i kao visokoškolski profesor.

 

Nedavno su u Beograd pristigla dvojica arhitekata iz Austrije, Boris Podreka (Muzej nauke i tehnike iz 2007) i Volfgang Čapeler (Zavod za unapređivanje nauke iz 2010) sa projektima koji bi trebalo da se realizuju tokom narednih godina.

 

Na ukupno oko 70 panela sa brojnim ilustracijama od kojih su neke prihvaćene samo za izložbu i delimično do sada neobjavljivanim materijalom prikazaće se najznačajnije građevine iz ova tri vremenska perioda. Uvodni tekstovi prikazuju društvene i političke prilike odnosno okvirne uslove određenih zemalja u kojima su arhitekte radile.

Muzej savremene umetnosti (www.kultura.gov.rs) Gradski planovi i panoramski snimci u vidu digitalnog otiska na posebnom papiru na zidovima stvaraju pozadinu i prikazuju Beograd vizuelno prisutnim. Makete nekih značajnih građevina kao i originalna predstavljanja zaokružuju prikaz arhitektonske scene Beograda.

 

Film sniman na licu mesta za potrebe izložbe pružiće uvid u gradske razmere Beograda.

 

Pored dnevnog gradskog života sa izvornim zvukom, panoramski snimci neobičnih mesta i filmski portreti nekih od najznačajnijih zdanja daju stručnjacima beogradske arhitektonske scene mogućnost njihovog izražavanja.

Tekst preuzet sa sajta www.b92.net

link ka tekstu: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=1087&yyyy=2011&mm=07&dd=14&nav_id=525349

 

Krovne zelene terase

Posted by Branislav on July 14, 2011 at 2:14 PM Comments comments (0)

U organizaciji Podmladka udruženja pejzažnih arhitekata (PUPA), sa podrškom Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS) i Šumarskog fakulteta održana je radionica sa onovnom temom projektovanja i održavanja krovnih bašta. Radionica je organizovana u galeriji Ozon tokom prošle nedelje, a tokom nje široj javnosti je predstavljeno nekoliko praktičnih rešenja za konkretne lokacije u gradu.

 

Ovaj zanimljivi projekat pokrenut je pre svega sa ciljem da zainteresovani unaprede svoja znanja na ovom polju, ali isto tako i da uopzna javnost sa svim aspektima delovanja pejzažne arhitekture kao struke i njenim značajem kada govorimo o humanom i stručnom planiranju savremenih gradova. Široki program interaktivne radionice ambiciozno je obuhvatio sve važnije segmente u ovoj aktuelnoj oblasti, uključujući tehnologiju izgradnje, materijale, principe dizajna, održavanje, izvođenje radova, efekte implementacije, učešće javnosti, strateško planiranje itd.

 

Tokom trajanja radionice, pored raznih predavanja posetiocima su predsavljena i konkretna rešenja za tri lokacije u Beogradu. Predloženo je po nekoliko rešenja za svaku od lokacija, a svaka pojedinačno je zahtevala poseban pristup rešenju krvnog vrta, imajući u vidu svoje specifičnosti i karakteristike. Predložena rešenja za krovne vrtove dobila je zgrada BIGZ-a, zatim zgrada Sekretarijata za zaštitu životne sredine i krov garaže u stambenom bloku u ulici Vjekoslava Kovača na Zvezdari.

 

Na temi terase zgrade Bigza učestvovali su Draginja Duraković, Marija Ivoš i Izabela Nemet sa radom RECI(K)LAŽA; Vesna Kozlina, Sanja Milosavljević sa radom ČEKAONICA; zatim Dijana Ivanković, Galina Rojević, Slobodan Vidojković sa radom ZNAK; Miloš Milovanovic sa radom "Koscka do kocke" i Vesna Gvozdenov i Nada Jadžić sa radom ANTIBRUTALIZAM. Koordinatori ove radionice bili su Miloš Milovanović i Vesna Gvozdenov.

Radionicu sa temom bašte na krovu Sekretarijata činili su Nevena Petronijević i Majović Jovana sa radom VAZDUŠNI VRT; Jasmina Jakšić sa radom META GREEN; Aleksandra Obrenović, Slobodan Mančić i Ivana Štatkić sa radom SILUETA GRADA i Isidora Simović sa Aleksandrom Veselinović na projektu UREĐENJE KROVNOG VRTA. Koordinatori su Nada Jadžić i Nikola Nikolić.

Zvezdarsku baštu obrađivala je radionica gde su rešenja ponudili Branko Miloševič i Dragana Čavlović sa radom KALMIK; Jelena Marković, Jovana Njegomir i Marija Antić sa radom RITAM; Marija Dioši, Marija Blašković i Milica Lovrenović sa radom UREĐENJE KROVNE TERASE, zatim Maja Dimitrovska sa radom IGRAJ SE NA KROVU; Mirjana Jovanović i Marko Ivošević sa radom ZVEZDANI KOVAČ i Miloš Stanojević sa radom STRATUS. Koordinator je bio Miloš Stanojević.

U daljem tekstu predstavićemo vam po jedan rad iz svakog segmenta.

 

Bigz je remek delo srpske moderne, arhitekte Dragiše Brašovana. Nekada štamparija, dok se danas prostor unutar zgrade iznajmljuje. Pterežno su zastupljeni muzički studiji, umetnički ateljei, a na samom krovu se preko kafića „Čekaonica Bigza“ moze ići na krovnu terasu velike površine koja je nedovoljno iskorišćena. Rešenje koje vam predstavljamo je rad pod nazivom „Kocka do kocke“ autora Miloša Milovanovića. Zamišljen je tako da svojim izrazom prati kvadratne oblike same zgrade. Vrt je zato sačinjen od kvadratnih elemenata formiranih u dimenzijama 1x1, 2x2 i 3x3 metra. Imeđu tih elemenata nastaju drvene staze, izdignuti delovi za sedenje i kvadratne niše za nisko zelenilo. Pored prostora za relaksaciju, ova bašta imala bi mobilne biblioteke, kao i manju scenu pogodnu za koncerte i filmske projekcije na otvorenom.

 

Sledeći projekat o kome govorimo je krov zgrade Sekretarijata zaštite životne sredine. Prostor u okviru poslovne zgrade namenjen je prvenstveno zaposlenima u različitim gradskim sekretarijatima. Ova lokacija ima nekoliko ograničenja koja mogu usloviti buduće korišćenje. Dostupna je samo tokom radnog vremena službi i za razliku od terase BIGZ-a zatvorena je za javnost. Mi ćemo ovoga puta predstaviti rad „Silueta grada“ koji su realizovali Aleksandra Obrenović , Slobodan Mančić i Ivana Štatkić. Kako bašta nije dostupna javnosti, a potrebno je da adekvatno odgovara potrebama prostora za odmor zaposlenih, zamišljena je da vrši nekoliko funkcija. Radi se o celovitom prostoru koji omogućava nesmetano kretanje, a na mestima je pokriven i pergolama. Natkriveni deo je takođe prilagođen okupljanju većeg broja ljudi u prilikama prijema na otvorenom, međutim sedeća mesta pod zastorom su uvučena pa čine mikroambijente ili „sobe“ za intimnij odmor. Oko pozicija za sedenje osmišljeni su zasadi aromatičnih biljaka koje bi davale poseban višečulni odmor i relaksaciju.

 

I konačno predstavljamo vam i sanaciju i ozelenjavanje krova garaže u Ulici Vjekosalva Kovača na Zvezdari. Otvoreni javni prostor terasa na krovu garaže, bez trenutne namene i korišćenja. Izabrana je kao primer koji pokazuje šta je sve potrebno uraditi pre bilo kakvih intervencija. Prostor koji je potrebno kompletno građevinski sanirati da bi mogao da se koristi za neke nove sadržaje. Bazen Olimp koji se nalazi sa druge strane saobraćajnice takođe je jedan od sadržaja sa kojim bi mogla biti ostvarena integracija. Rešenje o kome ćemo govoriti uradili su Branko Milošević i Dragana Čavlović. Radi se o površini od 500 metara kvadratnih za koje je bilo potrebno izraditi jeftino rešenje bez velikih statičkih opterećenja. Prema ovom dizajnu zamišljene su krivudave staze za kretanje izgrađene od opeke, sa kružnim zasadima aromatičnog i drugog ukrasnog bilja.

 

Autori su ovom radionicom postavili dosta važnih pitanja. Da li treba razmatrati infrastrukturu kao pejzaž ili obrnuto, pejzaž kao infrastrukturu? Prestiž ili nužnost? Heroizam ili svakodnevnica? Istorija ili budućnost? Kompleksnost ili sterilnost? Instrument ili strateško rešenje? Da li su krovni vrtovi u Beogradu pitanje ili odgovor? I gde je mesto pejzažne arhitekture, kao multidisciplinarne struke, u ovoj aktuelnoj oblasti? Korist ovakvih krovnih vrtova je poznata, a ozelenjavanje visokourbanizovanih struktura i zgrada u Beogradu nije više samo stvar kvaliteta, već i odgovornosti.


Tekst preuzet sa sajta www.beobuild.rs

Sajam gradjevinarstva

Posted by Branislav on April 14, 2011 at 5:36 AM Comments comments (0)

U Beogradu od 12-16 aprila 2011 godine bice odrzan tradicionalni sajam gradjevinarstva.Vise o ovoj manifestciji mozete procitati na sledecem linku.

link: http://www.seebbe.com/

Prvi retail park u Pancevu

Posted by Branislav on April 14, 2011 at 5:17 AM Comments comments (0)

Kako izgradnja i pripreme za otvaranje prvog maloprodajnog parka u Srbiji idu prema najavljenim rokovima, investitor je najavio da će prvi posetioci moći da posete ovaj centar već u maju ove godine. Prvi maloprodajni park nalaziće se u Pančevu i za razliku od zatvorenih šoping centara kakvi već postoje, ponudiće kupovinu na otvorenom, u zelenilu i sa velikim brojem pratećih sadržaja za celu porodicu.

 

Pančevo je izabrano zbog jako dobre pozicije u blizini Beograda, kao i dobre transportne veze sa okolnim urbanim centrima. Prva faza izgradnje ovog centra je završena još u aprilu prošle godine, kada je otvoren hipermarket, a u drugoj fazi u Pančevo stiže dvadesetak modnih brendova, od kojih su neki već prisutni u centru Beograda, a nekih još nema u Srbiji, pa ni u regionu. Prema tvrdnjama invetitora, ponuda će sadžati pažljivo odabran miks robnih marki koje su cenovno prihvatljivije mnogo široj ciljnoj grupi potrošača. Uz butike biće otvoreni restorani, kafići kao i igraonice za decu, što će sigurno doprineti da se porodice bolje provedu ali i da pored Pančevaca u Retail Park svrate i Beograđani.

 

Retail Park Pančevo će se prostirati na ukupno 30.000 kvadrata komercijalnog prostora, a investitor celog projekta je Aviv Arlon Group, koja je slične komercijalne projekte razvijala i u gradovima regiona poput Budimpešte i Sofije, ali i 50 drugih projekata u Izraelu i širom Evrope i SAD.

Tekst preuzet sa sajta beobuild.rs

Link ka tekstu http://www.beobuild.rs/read.php/481.html


Top 10 Things you’ll never hear an Architect say

Posted by Branislav on April 14, 2011 at 5:10 AM Comments comments (0)

Postoji barem deset stvari koje necete cuti od arhitekte.Tekst je preuzet na engleskom ali se nadam da cete se snaci.....

1) I’ll be home early tonight

2) I really should add some black clothing to my wardrobe, I wear too much color

3) Everything is going perfectly on your project

4) Your building is ahead of schedule and under budget

5) This will be my second vacation this year

6) You should listen to the contractor – he has fantastic design ideas

7) You have way too much money budgeted for this project

8 ) I learned everything I ever needed to know in college

9) I didn’t spend enough time in school

10) Designing that project was super easy, took almost no time at all

11) I can’t believe they pay me this much for so little work

12) I’m not much of a book reader

13) Just cut that tree down, there are plenty of trees all over this neighborhood

14) That’s okay, nobody will notice it besides me so you can leave it that way

15) I’ve never been wrong but you can just add a lamp later if you think it will be dark

16) I think I will get the eyeglasses with the silver frames, you’ll hardly notice them on my face

17) I am going to reduce my fees since this project is so straight forward

18) They are hiring me for my artistic abilities and don’t care how much it costs

19) At this rate, I’ll be able to retire by the time I’m 50 years old

20) I get to spend most of the fee actually designing the project

21) It’s having all the groupies that makes being an architect so rewarding

22) There should really be more codes to govern this

23) Most Planning and Zoning Departments have really got it all figured out

24) Which car should I drive to work today

25) I don’t think there is enough glass block in this project – work in some more

26) The idea of living in a house I designed sounds terrible

27) I think we should pull in some more consultants and get their opinion

28) Speculative development is the best because you can do whatever you want

29) I hate talking about architecture, I work on that crap all day

30) I don’t see ‘Zombies’ on your programming requirements

 


Samsung Galaxy Tab 7“

Posted by Branislav on March 16, 2011 at 2:15 PM Comments comments (0)

Veoma dobre informacije za sve one koji žele da se ponove novim Samsung Galaxy Tab modelom. Naime, ova kompanija je najavila da će od 4. aprila u prodaji da bude najnoviji tablet računar ove kompanije čija će cena biti $399. Ovo je veoma dobra ponuda obzirom da Apple iPAd 2 košta $499. Ono što je pak slabije kod ovog modela je ekran čija dužina dijagonale je svega 7“. U pitanju će biti uređaj sa kapacitivnim multi touch ekranom koji će pokretati single core ARM procesor. Grafika ovog modela će biti slična onoj koju je koristio originalni Samsung Galaxy Tab. Samsung za 22. mart planira predstavljanje 8.9“ Galaxy Tab modela.

preuzeto sa sajta:

www.itsvet.com


Rss_feed